Fictiedossier 5

 

MIJN FICTIEDOSSIER 5.

 

ZAKELIJKE GEGEVENS.

   A.   Het boek heet Het Achterhuis

B.   De schrijfster van het boek is Anne Frank.

C.   De uitgeverij van het boek is uitgeverij Bert Bakker en heeft 302 leespagina’s.

 

 

SAMENVATTING VAN HET BOEK
Anne Frank is een Joods meisje dat samen met haar familie moet onderduiken in de Tweede Wereldoorlog. Ze zitten in het pand van het bedrijf van haar haar Vader, Otto Frank. Het Achterhuis zat verborgen achter een draaibare boekenkast, zodat ze goed verborgen waren voor de buitenwereld.

Anne is een optimistisch meisje, ook al heeft nogal haar ergernissen. De vader en moeder van familie Van Pels (in het boek Van Daan) maken veel ruzie en Anne mag Auguste (de moeder, in het boek Petronella) niet. Die heeft vaak kritiek en maakt zich al snel zorgen. Ook lijken de moeder en zus van Anne haar niet te begrijpen en hebben daarom vaak meningsverschillen. Ze wordt verliefd op Peter, de zoon van de familie Van Pels, één van de weinige echt gelukzalige momenten in het Achterhuis.

Ook is Anne bang, en dan voornamelijk ’s nachts als ze schoten hoort van het geweld buiten. Ook overdag heerst er spanning. Ze mogen geen geluid maken zoals het doorspoelen van de wc, het draaien van de kraan, hard praten, doordat de werknemers beneden het kunnen horen. Ze brengt de tijd door met het helpen van haar vader, huiswerk maken en lezen. Maar ze verandert, misschien niet heel veel, maar toch opvallend.

Himmelhoch jauchzend zu Tode betrübt is een zinnetje dat ze schrijft, wat ‘van uitgelaten blij tot diepbedroefd’ betekent. Ze is serieuzer geworden en beschrijft zich ook dat ze zich meer volwassen voelt dan kind, ondanks dat ze tussen de dertien en vijftien is. Van een populair meisje op haar school, is ze verandert is een nog wijzer meisje dat steeds volwassener wordt door alles van de oorlog en de situatie ‘thuis’.

Ze worden geholpen door Miep Gies, Bep Voskuijl (in het boek Kleiman) en nog een team. Ze hielpen hen met onderduiken en brachten belangrijke spullen.

 

OVER DE AUTEUR

De schrijfster van het boek is Anne Frank, maar aangezien zij is gestorven in een concentratiekamp in de Tweede Wereldoorlog, heeft haar vader (die het overleefd heeft) haar dagboek gepubliceerd omdat hij wist dat zijn dochter later heel graag schrijfster wou worden. Anne Frank is op 12 juni 1929 geboren in Frankfurt am Main en is begin 1945 gestorven in het concentratiekamp Bergen-Belsen aan hoogstwaarschijnlijk uitputting of vlektyfus. Aangezien zij, en haar familie dus, Joods was, moesten ze in 1942 onderduiken nadat ze in 1933 naar Amsterdam waren verhuisd. Ze doken onder in Het Achterhuis, een huis achter het bedrijf van haar vader, Otto Frank. Ze had een zus Margot en haar moeder heette Edith.

 

 

OVER HET BOEK

A. Het boek geeft de indruk van een dagboek, met een soort slot op de voorkant.

B. Het boek is aan niemand opgedragen en er staat ook geen dankwoord in.

C. Het speelt zich af in haar huis in Amsterdam, in het Achterhuis, haar school. Dat zijn de plekken die echt heel belangrijk zijn, voornamelijk het Achterhuis.

D.  Het verhaal wordt uit de eerste persoon verteld.

E. Het ligt eraan hoe je het bekijkt. Het is een dagboek en waarschijnlijk wou ze nog verder schrijven, dus op dat gebied is het een open eind.

 

 

LEESERVARINGEN

ONDERWERP. 

Spreekt het onderwerp van het verhaal je aan of niet?

Het onderwerp spreekt mij niet erg aan. Ik heb dan ook niet heel veel met de tweede wereldoorlog en kan me gewoon niet voorstellen dat ze ook echt zo hebben geleefd in die tijd. Toch is het een ontroerend boek over een meisje dat zich probeert stand te houden in een omgeving dat haar niet echt lijkt te begrijpen en de spanningen van zowel buiten als binnen.

Ben je door het verhaal aan het denken gezet?

Ik ben wel aan het denken gezet, ja. Mede om het feit dat ze moesten onderduiken als zowel de angst waarin ze moeten hebben geleefd. Dat is niet niks.

Is uitgekomen wat je van te voren van het verhaal verwachtte?
Mijn gedachten waren er anders over, maar verschilden niet zo heel erg. Toch waren sommige delen zoals beelden anders uitgewerkt dan ik had verwacht. Al helemaal omdat er foto’s in het boek staan waarop Margot en de rest van de familie van Anne Frank er heel anders uitziet dan verwacht.

Welke kanten van het onderwerp worden uitvoerig besproken en welke krijgen volgens jou te weinig aandacht?
Het is een dagboek dus uiteraard gaat het niet alleen maar over het onderduiken, maar ook wat ze vindt van de andere mensen in het huis, hoe de omgang is, wat ze allemaal doen. Natuurlijk wordt het onderduiken en alles uitvoerig beschreven, maar desondanks (gelukkig) wordt ook het ‘gewone’ leven omschreven. Ik vind dus niet dat er echt delen te uitvoerig of te weinig worden besproken.

Heb je wel eens een ander verhaal over dit onderwerp gelezen of bekeken?

Ik heb wel eens een serie of film gezien van de Tweede Wereldoorlog, maar nog nooit zozeer gelezen.

 

GEBEURTENISSEN. 

Zit er genoeg tempo in het verhaal of valt het af en toe stil?
Ik vond wel dat sommige stukken iets te langdradig waren. Vooral stukken die er voor mijn gevoel niet heel erg toedoen. Ook vind ik het wel jammer dat ze niet elke dag beschrijft. De ene dag schrijft ze wel en dan kan het wel een paar dagen duren. Toch is het boek wel meeslepend.

Gaat het in dit verhaal vooral om de gebeurtenissen of om de gedachten en gevoelens van de personen? Wat vind je van de nadruk daarop?

In dit verhaal gaat het voornamelijk over de gevoelens en gedachten van de persoon. Het is haar dagboek, dus haar mening is het allerbelangrijkste en keert telkens weer terug in het verhaal.

Zijn de gebeurtenissen herkenbaar?

Sommige gebeurtenissen zijn wel herkenbaar. Sommige ruzies over nutteloze dingen of omgang met vrienden bijvoorbeeld.

Heb je zelf wel eens iets meegemaakt wat lijkt op de gebeurtenissen in het verhaal? Gaat het daardoor meer over je leven, krijgt het daardoor meer betekenis of niet?

Eigenlijk niet. Sommige kleine dingen herken ik natuurlijk wel eens, maar het gaat over een tijd waarin er een grote spanning heerst en waarin ze moeten onderduiken, stil moeten zijn en met mensen zitten die ze eigenlijk nog niet kenden. Dat alles heb ik nog nooit meegemaakt, dus eigenlijk krijgt het daardoor niet een andere betekenis of gaat het meer over mijn leven.

 

PERSONAGES.
Is de hoofdpersoon iemand die voor je gaat leven?
Het wordt vanuit een dagboek geschreven, een echt dagboek nota bene, dus ja, dat alles geeft wel het gevoel dat de personage ook echt gaat ‘leven’. Ook doormiddel van haar gebeurtenissen. Ze ging dus wel voor me ‘leven’, maar ondanks dat het boek ontroerden en meeslepend is, kwam ik er niet echt doorheen.

Wat vind je van de ideeën en het gedrag van verschillende verhaalpersonen? Gedragen ze zich zoals het volgens jou hoort? Reageren ze verrast of voorspelbaar?
Nou, ik vind sommige personen nogal raar reageren. Zoals mevrouw Van Daan (in het echt mevrouw Van Pels). Heeft kritiek op het gedrag van Anne Frank en stelt zich lichtelijk aan. Ook heb je nog de moeder en zus van Anne Frank: Margot Frank en Edith Frank, die ook aardig wat kritiek op Anne kunnen hebben. De vader bemoeit zich er niet heel erg mee, maar kiest wel vaak voor de kant van Anne.

Heeft het gedrag, een uitspraak of een gedachte van een van de personages je aan het denken gezet?
Iedereen heeft mij wel aan het denken gezet, maar voornamelijk Anne. Ik vind het grappig hoe ze in het begin beschrijft dat ze ‘veel aanbidders’ heeft, alsof bijna iedere jongen haar leuk vindt. Maar aan de andere kant vindt ik het ook wel zielig dat haar moeder en zus haar niet echt begrijpen.

 

BOUW 

Is het verhaal spannend opgebouwd? Wat maakt het wel/niet spannend?
Het is natuurlijk wel spannend doordat ze overdag de hele tijd stil moeten zijn, maar het is geen superspannend boek. Het heeft zo zijn momenten natuurlijk, maar eigenlijk, op alle ‘normale’ verhalen en angsten na, een normaal boek.

Heeft het verhaal een ingewikkelde opbouw?
De schrijfster legt alles duidelijk uit waardoor het makkelijk wordt om te lezen en te begrijpen. Je begint voor je gevoel ook niet midden in een verhaal, maar aan het begin van alles. 

Zijn er meer verhaallijnen en zijn die goed met elkaar verbonden?

Het is één verhaallijn, die van Anne Frank. Deze wordt fijn uitgeschreven en neemt je echt mee in haar leven. Het is niet oppervlakkig of zo geschreven dat je er niet inkomt.

 

TAALGEBRUIK 

Vind je het verhaal lastig of makkelijk om te lezen?
Het was soms irritant om te lezen. Het werd echt op een ‘volwassen’ manier geschreven, tenminste, wat nu volwassen is met dure en andere woorden.

Heeft het verhaal veel beschrijvingen?
Het verhaal heeft inderdaad veel beschrijvingen, maar het is niet storend. Af en toe had ik wel dat ik even moest terugkijken, maar dat kwam niet door het verhaal zelf. Alle beschrijvingen volgden elkaar netjes op, met af en toe een uitleg, wat het prettig maakte om te lezen.

 

VERWERKINGSOPDRACHT
Korte dagboekstukjes

Datum onbekend (in de periode van 1942 t/m 1944).

Lieve Kitty,

Ik hou van de zolder, waar het licht naar binnenschijnt en waar je even rustig tot jezelf kan komen. Waar ik niet aan algebra hoef te denken (dat verschrikkelijke algebra), waar ik kan dromen en lezen en schrijven. Vanmiddag had ik samen met Pim (papa) een lachbui om mevrouw Van Daan die weer eens begon te klagen over iets waar ik geen benul meer van heb. Vader en ik keken elkaar vanachter onze hand aan en begonnen geruisloos te lachen toen mevrouw weg was. Echt een hoogte punt van de dag.

Je Anne M. Frank

 

Datum onbekend (in de periode van 1942 t/m 1944).

Lieve Kitty,

Het geweld buiten is beangstigend. De schoten, de bommen, de hele sfeer gewoon. Ook hield mevrouw Van Daan weer eens een hele preek tegen mij. Ik weet nog steeds niet precies waarover, maar één ding weet ik zeker: ik ga Petronella nooit aardig vinden. Met haar gesnauw en kritiek is de sfeer thuis zenuwslopend. Ik wil haar maar al te graag vertellen dat ze haar mond moet houden en mij haar gang moet laten gaan, maar dat kan en durf ik niet. O, Kitty. Ik wou dat ik op dit moment echt een vriendin had om mee te praten, om mijn geheimen op te biechten!

Je Anne M. Frank

 

Datum onbekend (in de periode van 1942 t/m 1944).

Lieve Kitty,

Ik wil buiten zijn, de wind in mijn haren voelen, met andere kinderen spelen, geluid kunnen maken wanneer ik maar wil. Ik wil weer terug naar school, niet meer onder één dag zitten, dag in dag uit, met mijn familie en de familie Van Daan. Enkel Peter is een opluchting om te zien en het is fijn dat papa mij wil helpen. Toch wil ik weer dat de oorlog voorbij is. Voorbij, opgehouden. Maar dat is niet zo. Het geschiet buiten gaat nog door, alles gaat door. Toch is het fijn om te weten dat sowieso één persoon begrijpt wat ik bedoel. Heus waar, dat doen de anderen ook wel, maar Peter en ik begrijpen elkaar.

Begrijp je?

Je Anne M. Frank

 

Datum onbekend (in de periode van 1942 t/m 1944).

Lieve Kitty,

Denk  niet dat ik verandert ben, want hoewel ik dat ben, ben ik dat ook niet helemaal. Optimistisch ben ik nog steeds en ik hou nog steeds van een lachertje. Vooral wanneer ik in een goede bui ben en alles mee lijkt te zitten. Bovendien zijn de spelletjes die we spelen uitermate rustgevend.

Maar aan de andere kant ben ik ouder in bepaalde dingen geworden, minder kind, meer volwassen. Of dat goed is? Geen idee. Ik heb natuurlijk nog steeds (zoals uitgelegd) mijn buien, maar de sfeer is grimmig en waarschijnlijk ben ik daarom verandert. Denk je niet, Kitty?

Je Anne M. Frank